Grasă de Cotnari
Despre Grasa de Cotnari o să găsiți diverse istorii diferite. De la ipoteza că ar fi originar din Alba Iulia, până la povești despre implicarea lui Ștefan și a lui Matei Corvin. Cert este că soiul stravechi s-a dezvoltat și a ajuns la potențialul maxim în arealul Cotnari.
În toamnele calde și uscate, ciuperca Botrytis cinerea, numită și “mucegaiul nobil”, se întâlnește frecvent pe strugurii soiului. Ciuperca provoacă înnobilarea (stafidirea) boabelor prin eliminarea apei din miez, fenomen cunoscut sub numele de “botrytizare”. Această concentrare a mustului împreună cu o tehnologie specifică dau naștere vinurilor dulci și licoroase caracteristice Grasei de Cotnari.
Întâlnești arome de mere, piersică, caisă, pentru vinuri seci și arome de miere de albine, stafide, migdale, pentru vinuri dulci.
Ă, e cu căciuliță
Sunt situații în care nici oficial diacriticele nu sunt folosite corect. De exemplu, pe bancnote în sintagma Banca Națională a României, ă-ul este scris cu caron (ˇ), nu cu căciuliță.
Grasă de Cotnari
Despre Grasa de Cotnari o să găsiți diverse istorii diferite. De la ipoteza că ar fi originar din Alba Iulia, până la povești despre implicarea lui Ștefan și a lui Matei Corvin. Cert este că soiul stravechi s-a dezvoltat și a ajuns la potențialul maxim în arealul Cotnari.
În toamnele calde și uscate, ciuperca Botrytis cinerea, numită și “mucegaiul nobil”, se întâlnește frecvent pe strugurii soiului. Ciuperca provoacă înnobilarea (stafidirea) boabelor prin eliminarea apei din miez, fenomen cunoscut sub numele de “botrytizare”. Această concentrare a mustului împreună cu o tehnologie specifică dau naștere vinurilor dulci și licoroase caracteristice Grasei de Cotnari.
Întâlnești arome de mere, piersică, caisă, pentru vinuri seci și arome de miere de albine, stafide, migdale, pentru vinuri dulci.
Ă, e cu căciuliță
Sunt situații în care nici oficial diacriticele nu sunt folosite corect. De exemplu, pe bancnote în sintagma Banca Națională a României, ă-ul este scris cu caron (ˇ), nu cu căciuliță.