VCD-vinuri-orange

despre vinurile orange

despre vinurile orange

Dragi consumatori moderni de vin, faceți cunoștință cu vinul Orange, odrasla fenomen, neo-tradițională, a strugurilor albi. E cu noi de peste 20 de ani, a trecut de efervescența adolescenței și perioada de experimentare și s-a cizelat. A ajuns pe masă în cele mai trendy locuri din lume și face cinste unora dintre cei mai talentați vinificatori.

CE SUNT VINURILE ORANGE?

Pe scurt, vinul Orange este făcut din struguri albi, dar după tehnologia de vinificare a strugurilor roșii, adică fermentat și macerat în contact cu boștina.

Ceea ce le face să fie mai robuste, mai complexe în gust și arome și să dezvolte caracteristici tipice vinurilor roșii. Same, same, but different.

Spuneam că e varianta scurtă. Pentru varianta lungă, poți citi informațiile de mai jos.

Află mai multe

TRADIȚIE, NU DOAR UN TREND

Chiar dacă popularitatea recentă i-a creat o aură strălucitoare, vinul Orange are o viață proprie dincolo de trend. Povestea în sine este legată de readucerea în actualitate a unor tehnici tradiționale de vinificație.

Originile moderne ale acestui tip de vin pot fi urmărite până la sfârșitul anilor 1990, în regiunea Friuli-Venezia Giulia din nordul Italiei. Acolo, o mână de vinificatori, printre care Josko Gravner, Stanislao „Stanko” Radikon și Paolo Vodopivec, și câțiva omologi de pe cealaltă parte a frontierei slovene din apropiere, au început o înviere a unor tehnici antice pe care le-au întâlnit în Georgia.

Tehnici care erau, de fapt, folosite în multe zone din lume, însă la un nivel aproape artizanal. Inclusiv în România, multe vinuri “de la țară” sunt produse în acest fel. Însă meticulozitatea și know how-ul oenologilor au deschis noi orizonturi pentru acest tip de vinuri.

CUM SUNT FĂCUTE?

“Câte bordeie, atâtea obiceie”. Pentru a face vin Orange, în general strugurii albi întregi sunt zdrobiți și apoi macerați (lăsați să stea) împreună cu pielița și chiorchinele de la o săptămână și până la un an.

În cele din urmă, vinificatorii separă sucul fermentat. Viitorul vin, pe care îl învechesc după preferințe și potențial. Acesta este exact același proces pe care îl folosesc pentru a produce vin roșu. Singura diferență este tipul de struguri: vinul Orange se produce din struguri albi.

Chiar dacă mulți oenologi intervin minim și vor să facă vinuri Orange cât mai natural, cei doi termeni nu trebuie confundați.

CE GUST AU VINURILE ORANGE?

Unele se simt ca un vin roșu, altele au trăsături asemănătoare unei beri lejere. Nu este exclus să găsești gusturi asemănătoare spirtoaselor. Depinde 🙂

Sunt variații multe, la fel ca la orice alt tip de vin. Însă, în general, sunt mai astringente în special datorită taninurilor care se regăsesc și în pielițele strugurilor albi, la fel ca la cei roșii. Ca și arome și gust cele mai comune sunt florale, de caise, fructe uscate, dar și condimente.

CU CE FEL DE MÂNCARE LE ASOCIEM?

Vinurile sunt versatile, fiind la granița dintre albe și roșii. Sunt destul de robuste ca să poată fi asociate cu felurile de mâncare cu care ai servi în mod obișnuit un vin roșu. Ca particularitate, merg bine cu mâncarea condimentată, brânza aromată, mezeluri, ciuperci. Și cu orice fel de carne.

vinuri orange romanesti

vinuri orange romanesti

VCD-vinuri-orange-petro-vaselo

Bauer O.R.A.N.G.E.

Dacă nu ai mai băut vinuri orange până acum, este un vin delicios cu care să începi. Și dacă ai mai băut, poți să continui tot cu el 🙃

VCD-vinuri-orange-liliac

Private Selection Chardonnay Orange

Învechit timp de opt luni în butoaie de stejar transilvănean. Transilvănean, da? 😉

VCD-vinuri-orange-petro-vaselo

PV Orange

Arome de caramel și băuturi distilate cu tentă de brandy. Da. îți poate provoca o reacție mai viscerală 😎